Konsumpcja a koszty podatkowe firmy 2016-10-10

 

Spotkania z kontrahentami

Częstym elementem zachowania dobrych relacji z kontrahentami są spotkania biznesowe, którym to często towarzyszy poczęstunek. Przez szereg lat możliwość uwzględnienia kosztów z tytułu zakupów na tenże poczęstunek do kosztów podatkowych było sporem między przedsiębiorcami a urzędnikami. Ostatecznie w listopadzie 2013 r. rozstrzygnięto, że wydatki ponoszone przez przedsiębiorców na drobne poczęstunki, napoje czy posiłki, niezależnie od miejsca ich podawania (w siedziby firmy czy poza nią) można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów.

 

Posiłki dla pracowników

Przedsiębiorcy niejednokrotnie zapewniają pracownikom posiłki, napoje czy inne artykuły spożywcze. Drobne poczęstunki przygotowane w firmie we własnym zakresie, jak również zamawiane w formie tzw. kateringu, mogą pojawiać się spotkaniach z pracownikami. W sytuacji wyżywienia zapewnionego pracownikowi, który uczestniczy w takim spotkaniu w ramach wykonywania obowiązków służbowych, nie mamy do czynienia z wydatkami reprezentacyjnymi. W związku z tym wszystkie wydatki poniesione na takie poczęstunki należy uznać za firmowe koszty podatkowe. Przedsiębiorcy powinni je kwalifikować do kosztów prowadzonej działalności jako koszt ogólny funkcjonowania firmy i rozliczać w dacie poniesienia.

 

Podstawa prawna

Ustawa z dnia 15.02.1992 r. o pdop (Dz. U. z 2014 r. poz. 851 ze zm.)

Ustawa z dnia 26.07.1991 r. o pdof (Dz. U. z 2012 r. poz. 361 ze zm.)

Źródło

Gazeta Podatkowa nr 77 (1327) z dnia 26.09.2016